Stages per opleiding

Actie-pakket

Inburgering door Quintis

Een snelle inburgeringscursus door Quintis voor de buitenlandse "stagiaires". Check de online videos hier. >

Sranan Sabi (weetjes)

 • De munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar (S.R.D.), in de volksmond ook wel Srada genoemd. Doordat deze munt aan de kwakkelende U.S. dollar is gekoppeld is de wisselkoers momenteel 4,6 . Dit betekent dat je voor 100 euro, 460 S.R.D. krijgt. Daarvoor koop je in de kroeg bijna 40 liter bier!

Suristage.com op het NOS journaal

Is het zo verstandig om je stage naar Suriname zelfstandig te regelen?

Het is mogelijk, maar heb je voldoende begeleiding?
Met de studenten van Suristage.com is gelukkig nog nooit wat gebeurd, dit laten wij namelijk niet over aan toeval. We houden onze studenten goed in de gaten, we plaatsen ze in veilige huizen en hebben regelmatig huisbezoeken, tevens wijzen wij in het uitgaansleven op eventuele gevaren. Suriname is niet onveilig maar je moet wel bewust en verstandig bezig zijn. Je stage regelen via een stagebureau is zo verstandig, je weet nooit tegen welke problemen je aanloopt.

Kimberly regelde zelf haar stage naar Suriname dit was het resultaat.
Met een bijbehorend filmpje van de NOS waar Jan van Swaaij van Suristage de studenten een voorlichting geeft.

‘Ik smokkelde onbewust’

 

Marechaussee, Schiphol.
“Kun je dit flesje lenzenvloeistof voor mijn tante meenemen? Ze is het vergeten”, vroeg een Surinaamse vriend aan Kimberly kort voordat ze haar koffer inpakte om richting het vliegveld in Suriname te gaan. “Ik nam het flesje aan en controleerde het deksel even. Het was verzegeld, dus niks mis mee, dacht ik.” Tot haar grote verbazing bleek het geen lenzenvloeistof, maar vloeibare cocaïne te zijn.

 

“Het zat mijn vader niet lekker dat er zo’n grote druk lag op het afhalen van het flesje. Ik werd meerdere malen gebeld en dat vond hij verdacht, dus besloten we naar het politiebureau te gaan.” De vloeistof werd direct getest en het bleek te gaan om vloeibare cocaïne met een waarde van meer dan twintigduizend euro. Het verdere onderzoek is in handen van de marechaussee op Schiphol.

 

“Ik associeerde drugs met poeder en ik had geen idee dat cocaïne ook in vloeibare vorm voor kwam. Het is heel stom geweest dat ik überhaupt iets meenam voor iemand, maar die jongen had mijn vertrouwen gewonnen.” Het was een goede vriend, die Kimberly hielp aan een woonruimte toen ze zonder onderdak kwam te zitten. “We gingen vaak uit eten, stappen en het binnenland in. Ik heb geen enkel moment het idee gehad dat hij dat alleen deed om mij te gebruiken als drugssmokkelaar.”

 

Bedreigd
“Ik heb enkele jaren geleden stage gelopen in Suriname en ging er laatst heen om vakantie te vieren en oude vrienden te zien.” Er gaan elk jaar honderden jonge Nederlandse jongens en meisjes richting Paramaribo om daar stage te lopen. In de meeste gevallen gaat het om stages op scholen en in de ziekenhuizen. Kimberly genoot ook dit keer weer enorm van het land, alleen had haar vakantie een bittere nasmaak.

Toen de vloeistof niet tijdig werd afgegeven, werd Kimberly bedreigd door de bende die achter de smokkel zat. Zij namen contact met haar op via de telefoon, sms en sociale media. “Ik ben op advies van de politie een tijdje weggeweest van huis en van werk”. De rust is nu teruggekeerd en Kimberly kan haar normale leven weer een beetje oppakken.

 

Stagiairs
De marechaussee op Schiphol die de zaak van Kimberly onderzoekt, wil niet ingaan op individuele gevallen, maar een woordvoerder ziet geen nieuwe trend in smokkel via nietsvermoedende Nederlandse stagiairs.

“Smokkelaars zoeken tal van manieren om te smokkelen. Ook dit komt voor.” De stagebureaus in Suriname herkennen het verhaal van Kimberly en geven aan dat het een paar keer per jaar voor komt.

Kimberly regelde haar stage zelf, wat vaker gebeurt. Ze heeft de les op de harde manier moeten leren en is er uiteindelijk nog redelijk goed vanaf gekomen. “Ik had er niet aan moeten denken wat er was gebeurd als ik gepakt was. Niemand had me ooit geloofd dat ik van niets wist. Ik neem nooit meer iets mee voor een ander. Ik raad anderen aan dat ook niet te doen.”

Het artikel staat ook hier: http://nos.nl/video/343303-stagiaires-als-smokkelaars-vloeibare-coke.html

Comments are closed.

Mogelijke stageplaats

 • Stage lopen bij Stichting Unu Pikin

  Voor HBO-studenten, oa Social Work MWD/SPH, Pedagogiek. Stichting Unu Pikin: Schoolmeubilair, -materialen en Bibliotheken Stichting Unu Pikin zet zich in voor het verbeteren van de leeromgeving van kinderen in Suriname. De Nederlandse tak van Stichting Unu Pikin doet aan fondsenwerving en zamelt allerlei educatieve materialen in, maar richt zich voornamelijk op (kinder-) boeken. Deze boeken worden in Suriname gebruikt om schoolbibliotheken op te zetten of te ondersteunen. Ook andere materialen worden ‘doorgegeven’. In Suriname heeft de stichting een sociale werkplaats waar schoolmeubilair wordt gemaakt door mensen die extra steun kunnen gebruiken, zoals jongeren zonder opleiding of mensen met een lichamelijke, verstandelijke of sociale beperking. lees meer over deze stageplaats…… Lees meer over deze stage —->

Sranan Sabi (weetjes)

 • Bevolkingsgroepen

  Suriname bestaat uit: Javanen, Hindoenstanen (mensen uit India), Indianen (Oorspronkelijke bewoners van Suriname), Creolen, Chinezen  Brazilianen en nog wat kleinere bevolkingsgroepen. Elke bevolkingsgroep kent zijn eigen gerechten en feestdagen. Suriname kent wereldwijd de meeste feestdagen. Het hele land feest dan mee. De Surinamers leven in vrede naast elkaar. Een kerk is gebouwd naar een synagoge.

Testimonials

 • Vanavond (in Nederland) is Rogér aan de terugreis begonnen. Met veel, heel veel pijn verlaat hij Suriname. Niet alleen aan het land maar vooral ook aan de mensen in Suriname heeft hij zijn hart verloren. Mailtjes, telefoontjes, sms-berichtjes, alles was altijd vol lof. Het zal zeker niet bij deze enige keer blijven dat hij jullie land bezoekt, daar ben ik van overtuigd.
  Mede dank zij jou en andere collega’s en vrienden heeft hij zo’n mooie tijd van zijn stageperiode kunnen maken. Wij willen je dan ook heel erg bedanken hiervoor. Bedank ook de andere mensen van jullie kantoor. Als je weer eens in Nederland bent ben je van harte uitgenodigd bij ons in Posterholt.
  lees meer over deze stageplaats…