Stages per opleiding

Actie-pakket

Inburgering door Quintis

Een snelle inburgeringscursus door Quintis voor de buitenlandse "stagiaires". Check de online videos hier. >

Sranan Sabi (weetjes)

  • Een Djogo wordt een literfles bier genoemd. Bij bestelling van de fles wordt je gevraagd hoeveel cups je erbij wilt. Cups zijn plastic bekertjes, omdat je zelden alleen drinkt. Op de hoeken van straten zie je veelal mannen na werktijd samen een Djogo delen.
    Heineken, Bavaria en Oranjeboom zijn tevens verkrijgbaar maar voor de Surinamer gaat de voorkeur uit naar het Surinaamse Parbo-bier.

Au Pair in Suriname

Wil jij er eventjes tussenuit? Uit de crisis in Nederland. Drie, zes maanden of een jaartje?

Suriname kent vaak grote gezinnen, veel kinderen, vaak alleenstaande moeders die weinig tijd hebben voor deze kinderen. Ondersteuning is altijd welkom vanuit elke kant. In Suriname wordt Nederlands gesproken, veel overeenkomst met de Nederlandse cultuur maar ook grote verschillen. Dit maakt Au Pair in Suriname erg leuk. De diversiteit in cultuur maakt het aantrekkelijk, je kan terecht komen bij een Javaans, Hindoestaans, Amerikaans, Braziliaans, Boslandcreools, Creools of andere bevolkingsgroep.

Je hulp wordt gewaardeerd, jij wordt als mens gewaardeerd, de kinderen zijn over het algemeen erg lief, je helpt mee met licht huishoudelijke taken. Je leert dus ook Surinaams koken onder begeleiding van het gezin.

Je werkt 5 dagen in de week, over het algemeen ziet een dag er als volgt uit:

In de ochtend zorg je dat de kinderen klaar worden gemaakt voor school, dit van brood smeren tot de kleinste meehelpen te baden. In de grote gezinnen kan dit best chaotisch zijn, vervolgens breng je de kinderen naar school. School is van 8 uur tot 13.00 uur in Suriname. Wanneer de kinderen op school zijn, ben jij bezig met de licht huishoudelijke taken. Meestal is dit de was doen en voor het gezin koken, de Nederlandse pot wordt in Suriname ook erg gewaardeerd, dus maak je niet druk als startende Surinaamse (huis)kok. Rond 13.00 uur maak je je klaar om de kinderen van school te halen en zorg je dat ze kunnen eten.

Meestal wordt er na de middag maaltijd gerust, een beetje geslapen om rond 15.00 uur aan het huiswerk en vrijetijds activiteiten zoals buitenspelen voor de kinderen, voetballen of typisch Surinaamse spelletjes.

In de avonduren is er meestal tijd voor televisie, verhalen vertellen of andere leuke bezigheden. In Suriname verveel je je nooit. Voor jou als Au Pair is er voldoende tijd om een priveleven op te bouwen in Suriname, er zijn voldoende uitgaansgelegenheden maar op de hoek van de straat voor de Chinese supermarkten vind je al voldoende contacten maar er is altijd ook een grote actieve groep Nederlanders te vinden in Suriname.

De verdeeldheid tussen arm en rijk in Suriname is groot. Je kan voor luxe kiezen maar ook voor minder luxe families. Je kan ook als Au Pair kiezen voor het binnenland of juist het stadsleven. De diversiteit is enorm. Wij als bemiddelingsburo hebben minimale eisen gesteld aan de gezinnen.

Stadsgezin LUXE

Het gezin waar je zal verblijven is welvarend, de vader is vaak nog bij het gezin betrokken, er wordt over het algemeen hard gewerkt binnen het gezin. De ouders hebben behoefte aan de Au Pair omdat er te weinig tijd is voor de kinderen. Je hebt je eigen airco kamer en veelal is internet aanwezig in het huis. Kost en inwoning is inbegrepen er is een kleine maandelijkse vergoeding ook meegenomen. De gezinnen bestaan meestal uit 1 of 2 kinderen. De huishoudelijke taken zijn niet zo zwaar.

Stadsgezin minder LUXE

Het gezin waar je verblijft is minder welvarend, veelal is erg geen vader meer in het gezin. De moeder werkt en heeft weinig tijd voor de kinderen om ze te verzorgen. Jij vervult een hele belangrijke taak in het gezin, je komt terecht in een minder luxe woning, bij drukke en grote gezinnen. Je zult hard mee moeten trekken binnen het gezin. Je hebt meestal je eigen kamer en soms moet je een kamer delen met de kinderen. De gezinnen bestaan uit 4-8 kinderen, deze vergen veel aandacht. Je hebt een ventilator er is geen internet aanwezig en je krijgt geen maandelijkse vergoeding. Je krijg kost en inwoning. Veelal verblijf je in de volkswijken van Paramaribo. De band die je met het gezin opbouwd zal levenslang zijn.

Binnenlandgezin

Dit is een echte uitdaging, je leeft met echte Marron gezinnen in dit geval wordt er maar weinig Nederlands gesproken. Je woont in het binnenland van Suriname. Je bent veelal afhankelijk van de natuur, visvangst en wat de natuur geeft. De huishoudelijke activiteiten zijn zwaar, je leert cassavebrood maken tot het verbouwen van kostgrondjes. De gezinnen zijn veelal erg groot soms leven er wel 10 kinderen binnen 1 gezin. Het leven is zwaar maar uitdagend, er is veelal slecht telefonisch contact en internet is tevens niet beschikbaar. Bezoekjes aan de stad zijn meestal 1 – 2 keer per maand, vervoer naar de stad gaat met de bus. Kost en inwoning is inbegrepen. Er is geen maandelijkse vergoeding. Dit is een super-leerzame periode, je wordt in een ander leven geplaatst, een andere omgeving. Je slaapt veelal in een hangmat zoals de binnenlandbewoners. Elke dag begint met baden bij de rivier, koken op houtvuur er is tevens niet altijd electriciteit aanwezig.

Wil jij deze uitdaging aangaan?

 

Wat doe Suri-Aupair?

  • Het voortraject: Wij als bemiddelingsbureau brengen je in contact met een geschikt gezin, de eerste kennismaking met het gezin per post of telefoon.
  • Beheeraspecten: Wij zorgen voor de een minimale leefomgeving binnen de gezinnen.
  • Tussentraject: Wij controleren of het Aupair gezin bevalt, indien het niet bevalt kunnen wij je tussentijds altijd bij een ander gezin plaatsen.
  • Airport-vervoer: Wij halen je op van de luchthaven Zanderij
  • Cursus Surinaams: Bij ons leer je de basiswoorden Surinaams in 2 uur tijd
  • Kookcursus Surinaams: Bij ons leer de je basis van het Surinaamse koken.
  • Stadstour Paramaribo: Uiteraard leren wij je de leuke plaatsen in de stad Paramaribo kennen.
  • Do’s and Dont’s: Wat moet je wel doen en wat moet je niet doen binnen je gastgezin?
  • Nooddienst: 24 uur bescikbaar

Kortkom wil jij deze uitdaging aangaan?
Neem dan contact op met info@suristage.com of middels het onderstaande formulier.

 

let op je spelling!
mocht er onverhoopt iets in Suriname gebeuren...
bijvoorbeeld: Januari 2014

Geef een reactie

Mogelijke stageplaats

  • Stage lopen bij Stichting Unu Pikin

    Voor HBO-studenten, oa Social Work MWD/SPH, Pedagogiek. Stichting Unu Pikin: Schoolmeubilair, -materialen en Bibliotheken Stichting Unu Pikin zet zich in voor het verbeteren van de leeromgeving van kinderen in Suriname. De Nederlandse tak van Stichting Unu Pikin doet aan fondsenwerving en zamelt allerlei educatieve materialen in, maar richt zich voornamelijk op (kinder-) boeken. Deze boeken worden in Suriname gebruikt om schoolbibliotheken op te zetten of te ondersteunen. Ook andere materialen worden ‘doorgegeven’. In Suriname heeft de stichting een sociale werkplaats waar schoolmeubilair wordt gemaakt door mensen die extra steun kunnen gebruiken, zoals jongeren zonder opleiding of mensen met een lichamelijke, verstandelijke of sociale beperking. lees meer over deze stageplaats…… Lees meer over deze stage —->

Sranan Sabi (weetjes)

  • Rijst met kip

    Rijst is het hoofdvoedsel in Suriname, Surinamers eten in de middag over het algemeen een warme maal. Kip of rijst ontbreken hieraan zelden. Elke bevolkingsgroep kent haar eigen gerechten en lekkernijen. De meeste stagiaires keren terug met een paar kilootjes extra terug naar taataa (Nederland). Laat dit je niet afschrikken, want Suriname beschikt over goede fitnesscentra en vele zwemgelegenheden om deze pondjes te verbranden.

Testimonials

  • Vanavond (in Nederland) is Rogér aan de terugreis begonnen. Met veel, heel veel pijn verlaat hij Suriname. Niet alleen aan het land maar vooral ook aan de mensen in Suriname heeft hij zijn hart verloren. Mailtjes, telefoontjes, sms-berichtjes, alles was altijd vol lof. Het zal zeker niet bij deze enige keer blijven dat hij jullie land bezoekt, daar ben ik van overtuigd.
    Mede dank zij jou en andere collega’s en vrienden heeft hij zo’n mooie tijd van zijn stageperiode kunnen maken. Wij willen je dan ook heel erg bedanken hiervoor. Bedank ook de andere mensen van jullie kantoor. Als je weer eens in Nederland bent ben je van harte uitgenodigd bij ons in Posterholt.
    lees meer over deze stageplaats…